Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2009 04:30 - Сухиндол
Автор: suhindol Категория: Регионални   
Прочетен: 3028 Коментари: 1 Гласове:
2



image

 

Едва ли има човек, който да не е чувал за Сухиндол. За Сухиндолското вино, за Сухиндолския карнавал на Трифон Зарезан, както и какви ли не пиянски истории от този красив Български край. Тук обаче, ще откриете една друга история за Сухиндол.

Материалите, които съм приготвил и продължавам да пиша, са един нов поглед към историята на Сухиндол. За този град има десетки написани книги, както и стотици брошури и хиляди статии в местния и националния печат. Ще се опитам да извадя на бял свят много от тях, както и направя нов прочит на историята на града. Разбира се не съм сам в тази кауза. Много от материалите са ми предоставени от читалище „Трезвеност”, както и от възрастни граждани на Сухиндол, които ще спомена по-нататък.

Основен предмет на разглеждане ще бъдат древната история и култура на града. Будният му обществено-политически и културно-просветен живот през вековете и особено през възраждането. Богатата и разнообразна дейност на основаната през 1870г. Читалище „Трезвеност” (Което през 1896 година издава първия в страната читалищен юбилеен сборник). Ще обърнем внимание на видните местни дейци, оставили име в националната история на кооперативното дело и пчеларството, лозарството и винарството. На видни учени, писатели, дейци на образованието, културата и изкуството и др.

Едно от първите неща над, които работя обаче е свързано с най-ранните следи от заселване в Сухиндолското землище, неизмено съпътстващо Сухиндолци и до днес и което е причина Сухиндол да е едно преуспяващо и известно далеч извън пределите на страната, с лозарството и винарството градче.

Съществуването на град Сухиндол датира още отпреди началото на нашето хилядолетие. Според археолога Полихроний Сирку, който посещава Сухиндол през 1878 г., Тук е имало голямо и богато римско селище. По предание се знае, че Сухиндол е много старо селище, но за съжаление, точно не може да се определи от преди колко века съществува.

Вече 110 години този поминък е свързан с лозаро винарската кооперация създадена през 1909г., която е и най-старата частна изба на балканския полуостров. За кооперацията ще пишем много. Ще проследим създаването и развитието до наши дни на този селскостопански, промишлен, културно-просветен и с подчертани социални функции институт, оказал се образец за много други лозари и винари в страната.

Сухиндолци имат правото да се гордеят със своята история. Техните деди и прадеди са едни от първите, които продължават делото на Хилендарския монах и разпалват огъня на просвещението в Сухиндол, откривайки още през 1770г. Килийно училище. Сто години по-късно, по инициатива на даскал Васил Неделчев, с активната подкрепа на отец Матей Преображенски – Миткалото, е основано и читалище „Трезвеност”.

Те сплотяват патриотично настроените Сухиндолци и основават Сухиндолският революционен комитет. Така много Сухиндолци се озовават в четите на Поп Харитон, сливенския войвода Таню Куртев, дори и в четата на Христо Ботев.

Основаването на БЗНС през 1898г. Слага началото на политическите организации в Сухиндол. Проникването на марксическите идеи в Сухиндол извиква живот през 1911г. На Сухиндолската партийна организация, а през 1930 г. И РМС. За кратко просъществуват и легионерите. След демокрацията БСП остава единствената сериозна организация в града.

Радост за Сухиндол е фактът, че момичето от двулевовата банкнота, емисия 1962г., е тяхната съгражданка Кина Гърбова.

Надявам се, че тези материали ще са интересни и полезни за всички Сухиндолци, където и да се намират те.




Тагове:   вино,   лозарство,   Сухиндол,   гъмза,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг

1. alexemotion - из книгата WINE на Andre Domine за винарна Ловико Сухиндол
01.08.2010 20:03
„...Винарна Сухиндол, основана през 1909 година и една от най-старите в страната, е винарната образец на България и показва забележителен динамизъм през последните години ... и през всяка от тях ставахме свидетели на създаването на нови вина от най-висока класа...”



(из книгата WINE на André Dominé)





За милиони ценители на вино в десетки държави по целия свят името ЛОВИКО СУХИНДОЛ е свързано с техния първи досег и откриване на магията на българските вина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suhindol
Категория: Регионални
Прочетен: 51463
Постинги: 8
Коментари: 9
Гласове: 112
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031