Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 11:02 - Характеристика на местния жител
Автор: suhindol Категория: Регионални   
Прочетен: 1146 Коментари: 0 Гласове:
0



   
Сухиндолецът е едър човек (1.60 – 1.80 м). Една не малка част от жителите са с кокалеста фигура, еластична снага и здрава и жилава мускулатура.Черните и русите хора са рядкост. Повечето от жителите имат кестенява коса и очи. Сухиндолецът ходи изправен, а женският тип е по-дребен. И в двата пола патологическият тип се среща твърде рядко.

Поколенията от 1910 до 1950 г показват голяма лозарска култура, защото изнасят на гърба си модерното лозарство, правят го поминък за пример и го извисяват до степен да служи за показ на цялата страна.

Сухиндолецът е много любознателен и ученолюбив. Той не е нито балканджия, нито полянец. Склонен е към по-спокоен живот и към постигане на по-голямо материално благополучие. В него има импулси и стремежи, но му липсва големият замах и му са чужди напъните и рисковете. Роден е с буден дух и умение, сърдечен е, искрен, общителен, хитър, пъргав, духовит и естет. Той не е от най-гостоприемните, защото е пресметлив. В работата си е амбициозен, затова успява да превърне твърде рано селото си в люлка на интензивен труд, за която цел заможните използвуват евтиния труд на много сезонни работници от близки и далечни села, като назначават за техни бригадири само Сухиндолци.

Сухиндолецът има чуство за самообладание, затова тук сбиванията и убийствата са рядкост. Освен това Сухиндолци чувстват своите съграждани като свои братя и се опитват да си помагат. Сухиндолецът обаче не е много всеотдаен и пожертвователен. Държи на приемствеността и до известна степен е недоверчив. Има самочувствие на гражданин и се смята за по-високостоящ от жителите на околните села, на които влияе и дава пример със своя стил на работа и на преуспяващ и винаги търсещ новото стопански труженик.

Сухиндолката е символ на трудолюбие, скромност, устойчивост и всеотдайност. Тя е отлична домакиня и уредна къщовница. Лете е в лозята,на нивата и навсякъде, с мотика в ръка. Зиме преде, тъче, шие, плете и кърпи. Без преувеличение може да се каже, че преди години сухиндолските хиляди декари лозя са обработвани предимно от жените. Днес също местната жителка е неоценим труженик, който работи на полето, в семейството, в обществото, с енергия и ентусиазъм, и се бори срещу ударите и трудностите, които среща по своя път. Всеки, който е срещал сухиндолка, вижда веднага какво представлява тя – тази, която покрай всичко друго отглежда и деца.

Днес в организациите, в предприятията, в учрежденията, в училището и на полето, сухиндолката заема достойно своето място. Тя е член на ръководства, или сама ръководи, и е навсякъде.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: suhindol
Категория: Регионални
Прочетен: 51777
Постинги: 8
Коментари: 9
Гласове: 112
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930